Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10953.1/3691
Title: Rehabilitación de edificio en viviendas energéticamente sostenibles
Authors: Muñoz-Rodríguez, Simón-A.
metadata.dc.contributor.advisor: Acero-Marín, Natividad
metadata.dc.contributor.other: Universidad de Jaén. Ingeniería Eléctrica
Abstract: [ES] El proyecto tiene como objeto la restauración de un antiguo almacén que servía de muelle de carga de barcos a orillas del río Basín, en Nottingham, para convertirlo en viviendas energéticamente sostenibles, cumpliendo las exigencias mínimas establecidas por el Código Técnico de la Edificación (CTE) y basado en los principios a tener en cuenta para que una vivienda sea bioclimática (Passivhaus). Sobre esto se lanzan 5 propuestas de mejora; una nueva piel de vidrio exterior, aislamiento por el exterior de la fachada existente, voladizos en fachada oeste, viviendas pasantes E-O y utilización de energía geotérmica. Se comprueba la eficacia de las propuestas calculando las cargas térmicas y dimensionando las instalaciones de geotermia y calefacción, además de describir y dimensionar las estructuras de los voladizos y las cerchas de la fachada de vidrio.
[EN] The aim of this project is the rehabilitation of an old warehouse on one of the banks of the Basin River in Nottingham. Energy-efficient housing is going to be built inside the warehouse, considering the Spanish construction existing rules and the Passivhaus standards. The idea is improve the architectural project making five proposals; add a new exterior glass facade, put thermal insulation over the outer face of the existing facade, build new balconies on the west side of the building to get more hours of natural sunlight, design horizontal flats facing over the two directions East - West and install central heating powered by geothermal energy. In order to check the proposal efficiency, the heat transfer of the wall is calculated, as well as central heating and geothermal power installation. In the same way, the construction description and calculation of the balconies and glass facade structure are included in the project.
Issue Date: 2-Sep-2016
Publisher: Jaén: Universidad de Jaén
Appears in Collections:Grado en Ingeniería Civil (E.P.S. Linares)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFG_MUOZ_RODRIGUEZ_SIMON_A.pdf6,07 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is protected by original copyright