Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10953.1/4415
Title: Sistemas de gestión energética y competitividad. Aplicación al sector oleícola
Authors: Vallejo-Marín, Javier
metadata.dc.contributor.advisor: La-Cal-Herrera, José-Antonio
metadata.dc.contributor.other: Universidad de Jaén. Organización de Empresas, Marketing y Sociología
Abstract: [ES] La eficiencia energética es una de las vías para, entre otras cuestiones, reducir los costes en las empresas y así mejorar su competitividad. Ahora bien, esta mejora solo se puede conseguir si las medidas adoptadas forman parte de la estrategia de la empresa y son implementadas, revisadas y actualizadas de una manera sistemática. Para ello, existe la Norma UNE-EN 50001 que precisamente persigue esta mejora de la gestión energética en las empresas. En el presente TFG se va a analizar su posible aplicación y repercusión en empresas del sector oleícola.
[EN] Energy efficiency is one of the ways to, among other issues, reduce costs in companies in order to improve their competitiveness. However, this improvement only can be achieved if the adopted measures make up part of the company's strategy and are implemented, reviewed and updated in a systematic fashion. For this reason, the UNE-EN 50001 standard is aimed precisely at achieving this energy management improvement in companies. In the present end-of-degree project, its possible application and impact on companies in the olive oil sector will be analysed.
Issue Date: Jul-2015
Publisher: Jaén: Universidad de Jaén
Appears in Collections:Grado en Administración y Dirección de Empresas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFG-Vallejo-Marin,Javier.pdf947,78 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is protected by original copyright


Items in TAUJA are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.